Ciasto, Deser

Sernik nowojorski

Dawno nie brałam udziału w żadnym konkursie, ale jak tylko zobaczyłam ten na stronie Lidl Polska, od razu wiedziałam, że czas najwyższy to nadrobić! Zeszły tydzień ubiegł w Lidlu pod hasłem „amerykańskie przysmaki”, a konkurs polegał na wybraniu jednego (lub więcej) produktu z amerykańskiej oferty sklepu i zrobieniu zdjęcia z owym produktem w roli głównej. Dodatkowo należało uzasadnić, dlaczego właśnie ten produkt przywiozłoby się z USA, a także oznaczyć osobę, z którą by się na taką wycieczkę wybrało. Nagrodą jest spełnienie tych marzeń, bo wygrana osoba będzie mogła taki amerykański sen zamienić na amerykańską przygodę w realnym świecie! Dla mnie była to doskonała okazja, żeby podziałać w kuchni! Oczywiste było też, co bym przywiozła z Nowego Jorku! Nie wiecie? Oczywiście, że masło orzechowe! Chociaż jestem fanką domowej wersji tego przysmaku to nic i nikt nie powstrzymał(o)by mnie od spróbowania tego amerykańskiego!
I już widzę , jak wracam do Polski z walizką pełną słoików masła … :D Z kim bym poleciała do USA? Oczywiście, że z moim M. , bo gwarantuję Wam, że większego maślanego orzechowego łasucha nie znacie! ;-) swoją drogą … to właśnie ja rozkochałam Go (nie tylko w sobie, ale i ….) w maśle orzechowym! Co bym przygotowała po powrocie do domu…? Skoro byliśmy w NY to oczywiście, że NY cheesecake! Oczywiście w wersji z masłem orzechowym. I tak oto jest, pyszny, kremowy, puszysty nowojorski sernik z polewą z masła orzechowego. Łapcie przepis, wskakujcie do kuchni i tak jak my, chociaż smakiem, przenieście się do Ameryki! ;-) 

SERNIK NOWOJORSKI z masłem orzechowym

Przepis (tortownica):

Spód owsiany:
• 200g płatków owsianych
• 70g miodu
• 30g masła

Płatki owsiane zblendować (można też od razu użyć mąki owsianej). Masło i miód rozpuścić w rondelku, wymieszać z płatkami owsianymi. Tak powstałą masą wyłożyć spód tortownicy. Wstawić do lodówki.

Masa serowa:
• 1 kg twarogu na sernik (bez dodatku cukru itd.)
• 3 łyżki kaszy manny
• 5 jajek (w temperaturze pokojowej)
• sok z 1/2 cytryny
• 1 łyżka skórki z cytryny
• 3 łyżki miodu

Na dolną półkę piekarnika włożyć blachę do pieczenia i napełnić ją do 2/3 gorącą wodą. Metalową kratkę pod sernik ustawić w środku piekarnika. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Do miski wyłożyć ser, dodać jajka, kaszę mannę, sok i skórkę z cytryny, miód. Zmiksować na gładką masę (około 2 minuty miksowania). Masę wylać na przygotowany spód.
Wstawić do piekarnika i piec przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 90 minut. Studzić przez 10 minut w piekarniku, następnie uchylić drzwiczki i studzić kolejne 10 minut. Stopniowo otwierając piekarnik całkowicie wystudzić sernik.

Polewa orzechowa:
• 70g masła orzechowego
• 30g masła (zwykłego)

W rondelku podgrzać masło zwykłe z masłem orzechowym. Tak przygotowaną polewą udekorować wierzch sernika. Gotowy w całości sernik wstawić do lodówki bez przykrycia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Tagged , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *