Śniadanie

Szakszuka ze szparagami

Sezon na szparagi w pełni, a szakszuka ze szparagami to kolejny w tym roku przepis na to warzywo, który pojawia się na blogu. Były już tosty z białymi szparagami, przyszedł w końcu czas na zielone szparagi. Bardzo wiosenne, bardzo smaczne, bardzo zdrowe śniadanie! Idealne właśnie na weekend, kiedy to w końcu nie trzeba się spieszyć z posiłkiem i śniadanie można (a wręcz trzeba!) jeść w piżamie ;-) Przygotujecie ją naprawdę ekspresowo, bez długiego stania w kuchni i bez zbędnego bałaganu. Najlepiej smakuje z chrupiącym domowym chlebkiem!

SZAKSZUKA ZE SZPARAGAMI

Przepis (2-3 porcje):

• łyżka masła
• cebulka dymka
• 2 pomidory
• 1/2 czerwonej papryki
• 5 zielonych szparagów
• 5 jajek
• sól, pieprz

Cebulkę drobno posiekać, wrzucić na patelnię, smażyć na maśle przez kilka minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory, paprykę oraz pokrojone w słupki szparagi. Doprawić solą i pieprzem, podsmażać na małym ogniu przez około 5-7 minut, aż szparagi będą miękkie. Delikatnie wbić jajka. Posolić, popieprzyć, przykryć pokrywką, smażyć, aż jajka się zetną. Podawać z pieczywem.

Tagged , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *