Deser, Śniadanie

Owsiane pancakes z ciasteczkowym kremem i bananem

Mam dzisiaj dla Was owsiane pancakes, idealne na śniadanie lub deser. Pyszne, zdrowe, po prostu idealne! Poza samymi plackami bardzo ważne są tutaj też dodatki! Słodki banan i słodki krem… Krem (uwaga!) ciasteczkowy! Tak, tak, tak! Bardzo dobrze czytacie, ten krem jest c i a s t e c z k o w y! ;-) Wykorzystałam do niego czekoladowe ciasteczka bez cukru, dzięki czemu całość jest nie tylko turbo smaczna, ale przy tym dalej zdrowa! Czasem wręcz wskazane jest przygotowanie sobie i najbliższym takiej rozpusty! ;-)

OWSIANE PANCAKES Z BANANEM
I CIASTECZKOWYM KREMEM

Przepis (3 duże pancakes):

• 4 łyżki płatków owsianych
• 3 łyżki mąki owsianej
• 50g masła
• 1 jajko
• 200ml mleka
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• szczypta soli
• szczypta cynamonu

• 50g ciasteczek czekoladowych
• łyżka miodu
• 40ml mleka
• 30g czekolady gorzkiej

• 1/2 banana

Przygotować polewę/krem: ciasteczka zblendować. W rondelku podgrzać mleko z miodem, aż miód się rozpuści. Gorące mleko z miodem wlać do malaksera i zmiksować z ciasteczkami na gładką pastę. Czekoladę posiekać, wsypać do miseczki, zalać gorącą pastą, wymieszać do rozpuszczenia się czekolady. Gotową pastę odstawić. Przygotować pancakes: w rondelku rozpuścić masło. Płatki owsiane wymieszać z mąką owsianą, proszkiem do pieczenia, cynamonem, solą. Wlać mleko, rozpuszczone masło, wbić jajko, całość dokładnie ze sobą wymieszać. Na rozgrzanej patelni smażyć pancakes. Gotowe przełożyć na talerz, podawać z bananem i ciasteczkowym kremem. Smacznego! ;-)

Tagged , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *