Deser, Śniadanie

Pieczona owsianka czekolada-malina

Smaki czekoladowo-malinowe nie odpuszczają! Albo raczej ja nie odpuszczam tych smaków! Omlet z poprzedniego śniadania był serio omletem wręcz perfekcyjnym! Dzisiaj, jako że pogoda iście listopadowa, smaki te same, ale w innej odsłonie – pieczona owsianka! Owsianka, która wygląda i smakuje nie, jak owsianka, a jak ciasto …. Ciasto na początek dnia, czy to nie brzmi wspaniale? Owsianka mocno czekoladowa, mocno malinowa, z bananem – pachnie, smakuje, wygląda też niczego sobie! ;-) Idealna na takie poranki, jak dzisiaj. Szare, chłodne, deszczowe.

PIECZONA OWSIANKA czekolada-malina

Przepis (1 duża/2 mniejsze porcje):

• 4 łyżki płatków owsianych
• 2 łyżki mąki owsianej (może być inna)
• 1 łyżka kakao
• 1 banan
• 1 jajko
• łyżeczka proszku do pieczenia
• 100ml mleka
• 50g miodu (u mnie z mniszka lekarskiego)
• 80g konfitury malinowej

Piekarnik nagrzać do 180 stopni (termoobieg). Płatki owsiane, mąkę owsianą, kakao i proszek do pieczenia wsypać do miski, wymieszać. Pół banana rozgnieść za pomocą widelca, wbić jajko, dodać miód, konfiturę malinową, wlać mleko – dokładnie wymieszać. Suche składniki połączyć z mokrymi. Masę na owsiankę przelać do formy (wcześniej wysmarowanej masłem/olejem), resztę banana pokroić w plastry, ułożyć na wierzchu. Wstawić do piekarnika, piec przez około 30 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.

Tagged , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *