Śniadanie

Orkiszowe naleśniki

Naleśniki! Czy znajdzie się osoba, która ich nie lubi? Oj, nie sądzę! Smak dzieciństwa, smak beztroski, smak wytrawny, ale też (przede wszystkim!) słodki ;-) Każdy ma swój sprawdzony przepis na naleśniki, mój to ten wyniesiony z domu, od babci. W końcu to babcie są naleśnikowymi mistrzyniami! Jednak czasem nachodzi ochota, by wypróbować inną recepturę. I tak było dzisiaj. Usmażyłam naleśniki w nieco zdrowszej odsłonie – orkiszowe. Podałam je z masłem orzechowym, dżemem i owocami. 

Orkiszowe naleśniki

Przepis (dwa naleśniki):

• 15g odżywki białkowej czekoladowej
• 45g mąki orkiszowej
• szczypta kakao
• szczypta cynamonu
• 1 jajko
• 100ml mleka
• 50ml wody gazowanej
• masło orzechowe
• dżem truskawkowy
• ulubione owoce: u mnie jabłko i banan

Wszystkie składniki na naleśniki wymieszać, aż do uzyskania jednolitej, dość rzadkiej, konsystencji. Rozgrzać i natłuścić patelnię. Usmażyć naleśniki (u mnie wyszły dwie sztuki). Gotowe naleśniki posmarować masłem orzechowym i dżemem, złożyć w trójkąty. Podawać z owocami i bakaliami.

Tagged , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *