Za oknem jesień, a ja nabrałam dzisiaj ochoty na śniadanie nieco jeszcze wakacyjne. Zdrowe gofry? No jasne, to możliwe! Gofry z mąki ryżowej to zdrowa alternatywa dla tego deseru. Dzięki temu możemy, bez wyrzutów sumienia, zacząć dzień na słodko. U mnie w wersji czekoladowej, podane z twarożkiem, jabłkiem, borówkami i cynamonem. Pyszne, chrupiące, czego chcieć więcej? W końcu mamy piątek, a skoro piątek, to weekend, a weekend jest od tego, żeby się rozpieszczać ;-)
KAKAOWE GOFRY Z MĄKI RYŻOWEJ
Przepis (6 sztuk):
• 160g mąki ryżowej
• 1 łyżka kakao
• 1 łyżka odżywki białkowej (u mnie czekoladowa)
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 jajka
• 3/4 szklanki mleka
• olej kokosowy
+ ulubione dodatki
Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy. Gofrownicę natłuścić i rozgrzać. Gofry smażyć przez kilka minut (z otrzymanej masy powinno wyjść około sześć sztuk). Gotowe gofry podawać ulubionymi z dodatkami ;-)