Kolacja, Obiad

Zapiekanka z kaszy kuskus

Dzisiaj mam dla Was pyszną i szybką propozycję na obiad lub kolację: zapiekanka z kaszą kuskus, indykiem i warzywami. Lubicie kuskus? Ja uwielbiam! Dlatego ta kasza dość często pojawia się w mojej kuchni. Jest smaczna, ale niewątpliwą zaletą kuskusu jest również jego arcyproste przygotowanie – wystarczy wsypać do miski, zalać gorącą wodą, zostawić na kilka minut i gotowe! Kuskus uważa się za produkt, który łączy w sobie cechy białego makaronu i ryżu. Pochodzi z północno-zachodniej Afryki, gdzie podawany jest już od wieków!

ZAPIEKANKA Z KASZY KUSKUS

Przepis (3-4 porcje):

• 300g filetu z indyka
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1/2 bakłażana
• 1/2 cukinii
• 1 czerwona papryka
• 100g jogurtu naturalnego
• 2 jajka
• sól, pieprz
• ostra papryka, bazylia

Kuskus wsypać do miski, zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Filet z indyka pokroić w dużą kotkę. Podsmażyć na oliwie z oliwek. Gotowe mięso dobrze ostudzić, wymieszać z gotowym kuskusem. Dodać pokrojone warzywa(surowe), jogurt, jajka oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w 180 stopniach (termoobieg) przez ok. 40 minut. Gotowe! ;-)

Tagged , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *