Deser, Kolacja, Śniadanie

Kakaowy omlet biszkoptowy

Zapewne ile osób, tyle odpowiedzi, jaki omlet jest tym idealnym. Jaka jest moja definicja? Lekki i puszysty, obowiązkowo na słodko! Szczerze przyznaję, że kiedyś przygotowanie omletu, który nie opadnie, było dla mnie nie lada wyzwaniem! Ale, jak to mówią, trening czyni mistrza i dzisiaj takie omlety „grubaski” są normą ;-) Omlet – biszkopt, bo tak właśnie smakuje! Więc, czy to nie brzmi wspaniale? – zdrowe ciasto na śniadanie? U mnie dzisiaj na porannym talerzu ląduje omlet w wersji kakaowej, podany z jabłkiem (obowiązkowo!) i figą (w końcu jest na nie sezon!), całość polana serkiem wiejskim, oprószona cynamonem. Na pożegnanie sierpnia, na przywitanie września. Trochę jeszcze letnio, już dość mocno jesiennie. Kto się skusi? 

KAKAOWY OMLET BISZKOPTOWY

Przepis (jedna porcja):

• 1 jajko (osobno białko i żółtko)
• 4 łyżki mąki ryżowej
• 1 łyżka kakao
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 50-100ml wody
• cynamon
• jabłko (plasterki)
• świeża figa
• serek wiejski
• oliwa z oliwek

Białko ubić na sztywną pianę (z dodatkiem szczypty soli). Dodać żółtko, mąkę ryżową, kakao, proszek do pieczenia, szczyptę cynamonu, wodę. Całość delikatnie zmiksować – powinniśmy otrzymać gładką masę. Patelnię delikatnie natłuścić, rozgrzać. Wlać ciasto. Omleta smażyć na małym ogniu, pod przykryciem, najlepiej z dwóch stron po kilka minut. Gotowy omlet przełożyć na talerz. Polać serkiem, udekorować owocami, oprószyć cynamonem.

Tagged , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *