Obiad

Faszerowane pieczarki

Pyszne, łatwe, stosunkowo szybkie i tanie danie, które smakuje każdemu, gwarantuję! Faszerowane pieczarki to świetny pomysł na kolorowy obiad lub kolację ;-)  Pieczarki można nafaszerować ulubioną kaszą lub ryżem, mięsem oraz dowolnymi warzywami. Całość posypać serem, zapiec przez kilka minut w piekarniku i gotowe!

FASZEROWANE PIECZARKI 

Przepis (10 porcji/pieczarek):

• 10 pieczarek portobello
• 500g mięsa mielonego 
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1/2 czerwonej papryki
• 1 pomidor malinowy
• pęczek natki pietruszki
• 1/2 cebuli 
• mozzarella/camembert
• sól, pieprz, oregano

Na patelni rozgrzać oliwę. Cebulę obrać, drobno posiekać i delikatnie zeszklić na oliwie. Do tego dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę i pomidora, podsmażać przez kilka minut. Dodać mięso oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Kapelusze pieczarek umyć, osuszyć, ułożyć je na blaszce do pieczenia. Wypełnić farszem. Wierzch posypać startym serem oraz pietruszką. Zapiekać w piekarniku (termoobieg, 180°C) przez ok. 10 minut. Gotowe! ;-)

Tagged , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *