Ciasto, Deser

Drożdżowe ciasto z rabarbarem

Nie wyobrażam sobie sezonu na rabarbar bez tego ciasta! Ten przepis krąży w naszej rodzinie od kilku pokoleń. Chociaż pewnie nie tylko w naszej ;-) To bardzo tradycyjne ciasto drożdżowe, które długo zachowuje świeżość. Niezwykłe i pyszne! Idealne na deser, do kawy … a może nawet na śniadanie? Czasem przecież można, a nawet trzeba osłodzić sobie poranek. Swoją drogą, bardzo lubię piec ciasta drożdżowe. Uwielbiam patrzeć, jak rośnie, a zapach ciasta drożdżowego przypomina mi czasy dzieciństwa ;-) Moja babcia była mistrzynią takich wypieków, a ja teraz próbuję chociaż troszkę jej dorównać ;-) To jak, komu kawałek?

DROŻDŻOWE Z RABARBAREM

Przepis:

• 500 g mąki pszennej tortowej
• 200g cukru
• 3 duże jajka
• 250 ml letniego mleka
• szczypta soli
• 150g masła
• 50g drożdży świeżych drożdży
• 300g rabarbaru
• 100g miodu
• 1 łyżka cynamonu

Do misy miksera wsypać mąkę pszenną. Zrobić w niej dołek, wkruszyć drożdże, zasypać cukrem, zalać letnim mlekiem. Przykryć, odstawić do na około 30 – 40 minut. Po tym czasie dodać sól, jajka, roztopione, przestudzone masło i zmiksować ciasto mikserem, aż do połączenia. Ponownie przykryć ciasto ściereczką, odstawić do podwojenia objętości (około godziny). Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Przygotować rabarbar: łodygi pokroić, wrzucić do rondelka, dodać miód, cynamon, karmelizować na małym ogniu. Ostudzić, wyłożyć na wierzch ciasta. Ciasto włożyć do zimnego piekarnika. Rozgrzać do 180ºC (bez termoobiegu) i piec przez około 50 minut, do suchego patyczka. Wyłączyć piekarnik, zostawić w nim ciasto do wystudzenia. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Tagged , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *