Śniadanie

Tosty z białymi szparagami

Maj to nie tylko rabarbar, to również szparagi! Zielone, białe, jestem fanką zarówno jednych, jak i drugich! Tym razem główną rolę odgrywają białe. Szparagi idealnie pasują do jajek z płynnym żółtkiem – tak więc dzisiaj na śniadanie serwujemy je na chrupiącym żytnim toście, z szynką parmeńską, pomidorem, czerwoną papryką, jajkiem w koszulce, sosem jogurtowo-czosnkowym i zieloną cebulką. Sezon na szparagi właśnie trwa, a ponieważ nie jest zbyt długi – warto go naprawdę dobrze wykorzystać. Bardzo Wam polecam ten przepis, jest zdrowo i smacznie. Jeżeli nie lubicie białych szparagów, użyjcie zielonych!

Tosty z białymi szparagami

Przepis (1 porcja: 2 tosty):

• 2 kromki chleba (u mnie domowy, żytni)
• szynka dojrzewająca (2 plastry)
• 2 jajka
• białe szparagi
• 2 plastry pomidora
• 2 słupki czerwonej papryki
• zielona cebulka
• 100g jogurtu naturalnego
• 1 ząbek czosnku
• sól, pieprz
• oliwa z oliwek

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (termoobieg). Kromki chleba ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na kromkach ułożyć po plastrze szynki dojrzewającej, pomidora, paprykę oraz białe szparagi (pozbawione twardych końcówek). Posolić, popieprzyć, skropić oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika, piec przez około 15 minut. W tym czasie przygotować sos: jogurt przełożyć do miseczki, delikatnie doprawić solą i pieprzem, wymieszać dokładnie ze sprasowanym ząbkiem czosnku. Następnie przygotować jajka w koszulce: zagotować osoloną wodę w średnim garnku. Gdy woda będzie się gotować, zmniejszyć ogień i zrobić wir wodny mieszając łyżką. Wbić jajka do miseczek, następnie przelać delikatnie do wirującej wody. Gotować przez ok. 2,5 – 3 minuty aż białko będzie ścięte, a żółtko pozostanie miękkie. Gotowe tosty wyłożyć na talerz, położyć na nich jajka w koszulce, polać sosem jogurtowo-czosnkowym, obsypać posiekaną zieloną cebulką. Smacznego! ;-)

Tagged , , , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *