Ciasto, Deser

Lodowe ciasto czekoladowo-malinowe

Ręka do góry, kto (chociaż w połowie tak mocno, jak ja!) kocha lody? Druga ręka do góry, kto kocha ciasta? Widzę, że jest Was całkiem sporo! W takim razie mam dla Was coś wyjątkowego…Lodowy deser! Lodowe ciasto! Pyszne! Zdrowe! Uzależniające! ;-) I tę trzecią cechę uznajmy za zaletę, bo taki deser to żaden grzech, serio! Można śmiało zajadać! Takie Ciasto Lodowe to szybki i prosty deser – idealny na upalne dni, których jest przecież coraz więcej! Jest bardziej wykwintne niż „zwykłe, tradycyjne” lody, choć łatwiejsze do zrobienia niż niejedno ciasto. U mnie w wersji czekoladowo-malinowej ;-) Słodko i orzeźwiająco jednocześnie! Czekoladowy spód z kaszy manny: sama słodycz! Malinowa warstwa, lekko kwaskowata, to właśnie ona sprawia, że ten pyszny deser nie jest za słodki, a smaki idealnie ze sobą współgrają. Ktoś chętny na kawałek? ;-)

LODOWE CIASTO malinowo-czekoladowe

Przepis:

Warstwa czekoladowa:

• 2 szkl. mleka
• 1/2 szkl. kaszy manny
• pół tabliczki gorzkiej czekolady
• 2 łyżki kakao
• 2 łyżki miodu

Mleko zagotować. Wsypać kaszę mannę, gotować na małym ogniu ciągle mieszając. Dodać miód, połamaną czekoladę oraz kakao, wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Gotową kaszę odstawić. Gdy lekko ostygnie zmiksować blenderem na gładką masę. Przelać na dno tortownicy (wyłożonej folią aluminiową/wysmarowanej np. olejem kokosowym).

Warstwa malinowa:

• 300g świeżych (lub mrożonych) malin
• 1 szkl. konfitury malinowej (u mnie domowa)
• 300g jogurtu naturalnego
• 1 banan

Maliny świeże (jeśli mrożone to rozmrożone), konfiturę, jogurt i banana umieścić w blenderze. Zmiksować na gładką masę. Gotową masę przelać do tortownicy, na naszą masę czekoladową. Wyrównać wierzch. Wstawić do do zamrażalnika na kilka godzin. Podawać z malinową konfiturą ;-)

Tagged , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *