Śniadanie

Czekoladowy krem z daktyli!

Cudownie słodki, cudownie aksamitny, rozpływający się w ustach krem czekoladowy … a do tego zdrowy! Czy to możliwe? Oczywiście, że tak! ;-) Żeby było jeszcze piękniej, jest niezwykle łatwy w przygotowaniu, wymagający zaledwie kilku składników. Nie ma na co czekać, czas przygotować zdrowe słodkości. Oto czekoladowy krem z daktyli!

Idealny na śniadanie! Do smarowania tostów, do owsianek, do naleśników, do ciasta, nawet tortu! Można nim napełnić małe tartinki, dodać do gorącego mleka i mamy czekoladę do picia, a już najlepiej smakuje … wyjadany prosto ze słoika, gdy nikt nie patrzy ;-)

CZEKOLADOWY KREM Z DAKTYLI

• 1 szklanka suszonych daktyli
• 500ml mleka migdałowego
• 3 (kopiate) łyżki kakao
• 2 łyżki zmielonych migdałów

Daktyle wsypać do miski, zalać wrzątkiem i odstawić na kilka godzin (a najlepiej na całą noc). Namoknięte daktyle odcedzić. Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować na gładką masę. Gotowy krem przełożyć do słoika.

Tagged , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *