Ciasto, Deser, Śniadanie

Żytnie drożdżówki z jabłkiem

Dzisiejsze drożdżówki z jabłkiem są smaczne, zdrowe i niezwykle łatwe do przygotowania! Idealne na deser dla małych i dużych. Pachnące i mięciutkie – wyśmienicie smakują na podwieczorek z kawą lub herbatą, doskonale też nadają się na drugie śniadanie. Żytnie, cynamonowe ciasto, słodkie jabłuszko, lukier daktylowy i orzeszki – czy to nie brzmi idealnie? Gwarantuję Wam, że jeszcze lepiej smakuje! ;-) Uwaga! – bezkonkurencyjnie przebijają te sklepowe, po które już nigdy nie sięgniecie, jeśli spróbujecie tych domowych.

ŻYTNIE DROŻDŻÓWKI

Przepis (8 sztuk):

Drożdżówki:
• 20g świeżych drożdży
• 80g masła
• 2 jajka
• 1/2 szkl. letniego mleka
• około 2 szkl. mąki żytniej
• 100g miodu
• łyżka cynamonu
• 2 jabłka

Lukier daktylowy:
• 100g daktyli
• 50ml wody

+ miazga orzechowa (u mnie: orzeszki ziemne)

W dużej misce wymieszać mąkę z mlekiem i drożdżami. Przykryć ściereczką, odstawić na około kwadrans do lekkiego wyrośnięcia. Po tym czasie dodać cynamon, miód oraz jajka – wymieszać. Ciasto przełożyć na stolnicę, dodać posiekane masło, wyrobić. Odstawić na kolejnych kilkanaście minut. W tym czasie obrać jabłka, pokroić w kostkę. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (termoobieg). Z wyrośniętego ciasta formować kulki, spłaszczać je i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie denkiem od szklanki o mniejszej średnicy zrobić wgłębienia w każdym placku. W środek nałożyć pokrojone jabłuszka. Wstawić do piekarnika. Piec przez około 40 minut. Gotowe drożdżówki wyjąć. Przygotować lukier: daktyle włożyć do rondelka, zalać wodą, gotować przez kilka minut, następnie zblendować na gładką masę. Tak przygotowanym „lukrem” posmarować drożdżówki, następnie obsypać je orzeszkami. Smacznego! ;-)

Tagged , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *