Ciasto

Sernik czekoladowy

Popatrzcie tylko na ten sernik czekoladowy! To prawdziwa rozkosz dla wielbicieli czekolady
i serowych wypieków! ;-) Dodatkowo sernik jest zdrowy! Więc można się nim zajadać bez jakichkolwiek wyrzutów sumienia ;-) Upiekłam go na spodzie z tych ciasteczek (kruche, orkiszowe), do masy serowej dodałam kakao i gorzką czekoladę, a sam wierzch posypałam jeszcze orzeszkami. Wyszło przepysznie! Prosty, szybki przepis, a smak istnie królewski!

SERNIK CZEKOLADOWY wersja fit

Przepis:

Spód:
• 200g kruchych ciasteczek
• 50g masła
• 50g miodu

Masa twarogowa:
• 500g twarogu półtłustego
• 2 (duże) jajka
• 2 łyżki kakao
• 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
• 100g miodu

+ orzeszki do posypania

Ciasteczka wrzucić do blendera, dodać rozpuszczone masło i miód, zblendować. Przełożyć na dno okrągłej formy (wyłożone papierem do pieczenia). Wyrównać powierzchnię, dokładnie i mocno uklepać. Wstawić do lodówki na około 15 minut. W tym czasie przygotować masę twarogową: białka jajek ubić na sztywną pianę. Czekoladę rozpuścić w rondelku razem z masłem i miodem. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Twaróg zmiksować z żółtkami i kakao. Do piany z białek dodać masę twarogową, wlać gotowy krem czekoladowy. Całość delikatnie, ale bardzo dokładnie wymieszać. Z lodówki wyjąć spód, wlać na niego czekoladową masę. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni, termoobieg), piec przez około 40 minut. Gotowy sernik zostawić w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż wystygnie.

Tagged , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *