Deser

Kruche babeczki z kremem i owocami

Przepis (ok. 20 – 30 SZTUK):
CIASTO:
175 g masła, zimnego
3 żółtka
1 łyżeczka miodu
60 g cukru pudru
mała szczypta soli
skórka z 1/2 cytryny
250 g mąki pszennej

Do misy miksera włożyć pokrojone na kawałki masło, żółtka, miód, cukier puder, sól oraz skórkę z cytryny. Zmiksować do uzyskania jednolitej masy, następnie dodać mąkę i zmiksować do połączenia się składników. Połączyć w jednolitą kulę. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około godzinę. Metalowe karbowane foremki lub foremki do mini tart posmarować miękkim masłem. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Schłodzone ciasto rozwałkować. Wykrawać krążki z ciasta i wylepiać nim foremki, spód podziurkować widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 14 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić. Kruche babeczki wyjąć z foremek.

KREM BUDYNIOWY:
2 szklanki mleka 3,2%
1 budyń śmietankowy
3 łyżki mąki pszennej
6 łyżek cukru
250 g miękkiego masła
1 żółtko

DODATKOWO:
melon
borówki
białe czekolada

Z dwóch szklanek mleka, odlać 3/4 szklanki i wymieszać w niej dokładnie mąkę z budyniem. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać mieszankę i zagotować, cały czas mieszając, aż do uzyskania gęstego budyniu. Garnek zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Masło zmiksować razem z żółtkiem na puszystą masę. Ciągle miksując stopniowo dodawać po łyżce budyniu. Na spód każdej babeczki włożyć trochę kremu budyniowego. Wyrównać. Udekorować pokrojonym w drobną kostkę melonem i borówkami. Posypać startą białą czekoladą.

Tagged , , , , , , ,

1 thought on “Kruche babeczki z kremem i owocami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *