Ciasto, Deser

Kruche ciasteczka wielkanocne

Chociaż tegoroczna Wielkanoc będzie wyglądać zupełnie inaczej niż te poprzednie, chociaż przy świątecznym stole nie wszyscy się ze sobą spotkamy i chociaż nie takie miały być te Święta, i trochę smutno i tęskno, to spędźmy je tak, jak najlepiej potrafimy, przyjmijmy takie, jakie są. Mając siebie w sercach, na ekranie telefonu/laptopa. Wierzę, że za rok spotkamy się osobiście i docenimy tę możliwość mocniej niż kiedykolwiek. W tym roku na stole miało być więcej talerzy, miało być więcej rąk do podbierania ciasteczek; to nic, i tak je upiekłam, i tak będziemy się cieszyć ich smakiem. O jakich ciasteczkach mowa? O kruchych! Banalne i szybkie w wykonaniu, pyszne, chrupiące, a do tego zdrowe ! ;-) Wskakujcie do kuchni, jeszcze zdążycie upiec!

KRUCHE CIASTECZKA WIELKANOCNE

• 200g mąki owsianej
• 100g mąk jaglanej
• 40g masła
• 50g miodu
• 2 jajka
• 1 łyżka jogurtu greckiego
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść z nich ciasto. Całość owinąć w folię i odstawić do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wyjąć z lodówki, podzielić na mniejsze części i każdą z nich rozwałkować. Wycinać ciasteczka (należy to robić bardzo delikatnie, ponieważ ciasto jest bardzo kruche). Ciasteczka ułożyć na blaszce, włożyć do piekarnika, piec w 180 stopniach przez około 12 minut. Gotowe ciasteczka wyjąć i ostudzić. Przechowywać w zamknięciu.

Tagged , ,

1 thought on “Kruche ciasteczka wielkanocne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *