Ciasto, Deser, Śniadanie

Drożdżówki z wiśniami

Drożdżówki bez drożdży? Jak najbardziej! Miałam ochotę na drożdżówki, pełna przekonania, że są w lodówce, sięgnęłam po nie… Ups, nie ma! Na szczęście nic straconego, bo proszku do pieczenia akurat u nas nigdy nie brakuje, więc postanowiłam zrobić drożdżówki bez drożdży ;-) Pyszne, mięciutkie w środku, chrupiące z zewnątrz, wypełnione wiśniami, a na dodatek… zdrowe! Z mąki pełnoziarnistej, bez cukru. Nic, tylko zajadać! Ale ostrzegam… Ciężko się powstrzymać, by nie sięgnąć po kolejną ;-)

DROŻDŻÓWKI Z WIŚNIAMI
pełnoziarniste

Przepis (5 dużych drożdżówek):

400g mąki pełnoziarnistej
150g masła
1 (duże) jajko
150ml mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g ksylitolu

+ wiśnie (do środka)
białko jajka (do posmarowania)
płatki owsiane (do obsypania)

Mąkę przesiać do miski. Dodać pokrojone w kostkę masło. W rondelku podgrzać mleko z ksylitolem, dodać do mąki i masła, wbić jajko, dodać proszek do pieczenia. Całość zagnieść. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (opcja grzania termoobieg). Ciasto podzielić na 5 równych części. Każdą z nich rozwałkować, na środku wyłożyć wiśnie, zawinąć, aby powstały okrągłe drożdżówki. Drożdżówki ułożyć na blaszce, posmarować białkiem jajka, obsypać płatkami owsianymi. Wstawić do piekarnika. Piec przez około 50 minut, aż drożdżówki się zarumienią. Gotowe zostawić do ostygnięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *