Ciasto, Deser, Śniadanie

Czekoladowa pieczona owsianka z serkiem wiejskim i wiśniami

Zdecydowanie jedno z lepszych śniadań, jakie miałam ostatnio okazję stworzyć, a następnie zjeść ;-) W kalendarzu wiosna, za oknem jeszcze trochę zima, trochę jesień, dlatego poranek z pieczoną owsianką to nadal świetna opcja. Nie tylko smaczna, ale również mocno rozgrzewająca. Połączenie, które dzisiaj dla Was mam, posmakuje zapewne każdemu! Bo kto nie lubi duetu czekolada – wiśnia? A jeśli jeszcze by do tego dodać delikatny posmak kokosa? Proste, pyszne i co najważniejsze – pożywne śniadanie ;-)

PIECZONA CZEKOLADOWA OWSIANKA
Z SERKIEM I WIŚNIAMI

Przepis (jedna duża porcja):

50g płatków owsianych
2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżki siemienia lnianego
60ml wody kokosowej
60ml mleka kokosowego
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 banana
1 jajko
garść wiśni (bez pestek)
+ serek wiejski do podania

Płatki owsiane zblendować na drobno razem z siemieniem lnianym. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao, wymieszać. W osobnej misce zmiksować mokre składniki: wodę kokosową, mleko, banan oraz jajko. Suche składniki połączyć z mokrymi – ma powstać jednolita masa. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: góra-dół). Kokilkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem. Gotową masę czekoladową przelać do kokilki. Wierzch posypać wiśniami. Wstawić do piekarnika, piec przez około 30-40 minut, aż do „suchego patyczka”. Gotową owsiankę wyjąć, można podawać na ciepło lub na zimno. Przed podaniem polać serkiem wiejskim, udekorować jeszcze kilkoma wiśniami. Smacznego!

Tagged , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *