Deser, Śniadanie

Naleśniki z masą kokosową, duszonym jabłkiem i pomarańczą

Naleśniki! Któż ich nie kocha? Jakie są Wasze ulubione? Słodkie? Wytrawne? Zwinięte w rulon? Złożone w trójkąt? Moje ulubione to zdecydowanie te z domu rodzinnego, z wiejskim twarogiem i rodzynkami, oblane śmietaną z cukrem… Smak dzieciństwa, pycha! Chociaż tak naprawdę uwielbiam wszelkie wariacje na temat naleśników i co chwila próbuję jakiś nowych połączeń! Dzisiaj mam dla Was naleśniki owsiane, z masą kokosową w środku, oblane serkiem wiejskim i sokiem jabłkowym, podane z duszonym jabłkiem i pomarańczą, obsypane cynamonem. Obłędnie pyszne, serio!

NALEŚNIKI OWSIANE
z masą kokosową, jabłkiem, pomarańczą

Przepis (4 naleśniki/2 porcje):

2 jajka
1/4 szkl. mąki owsianej
1/4 szkl. mleka
szczypta soli
1 łyżka oleju

+ masa kokosowa/krem kokosowy
jabłko
pomarańcza
cynamon
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
50ml soku jabłkowego
serek wiejski

Przygotować ciasto na naleśniki: jajka wbić do miski, dodać mąkę, mleko, sól, olej, całość dokładnie roztrzepać. Rozgrzać patelnię, smażyć naleśniki. Gdy te będą gotowe, na patelni rozpuścić masło z miodem, dodać sok jabłkowy oraz jabłko i pomarańczę – obrane i pokrojone w plasterki. Owoce dusić przez kilka minut. W tym czasie naleśniki posmarować masą kokosową, złożyć (u mnie: trójkąt). Ułożyć na talerzu, podać z serkiem wiejskim, owocami oraz cynamonem. Smacznego!

Tagged , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *