Ciasto, Kolacja, Obiad, Śniadanie

Ciasto drożdżowe z mięsem mielonym, warzywami i serem

Nie samym słodkim człowiek żyje, prawda? ;-) Wypieki wcale nie muszą być słodkie, mogą być także wytrawne.  Jeśli jeszcze nie próbowaliście drożdżowego ciasta w wersji wytrawnej, to czas nadrobić zaległości! Nie pożałujecie, naprawdę. Moja dzisiejsza propozycja to drożdżowe ciasto z mięsem mielonym, warzywami oraz serem. Czy to nie brzmi obłędnie? ;-) Idealnie sprawdzi się o każdej porze dnia, również jako danie na wynos. Można zajadać zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jak, kto woli!

CIASTO DROŻDŻOWE z mięsem, warzywami, serem

Przepis:

CIASTO:
200ml mleka
20g świeżych drożdży
szczypta cukru
szczypta soli
400g mąki pszennej
mleko – 200 ml
1 jajko
50g masła

FARSZ:
500g mięsa mielonego
1 czerwona papryka
2 pomidory
pieczarki
kukurydza z puszki
groszek z puszki
1/2 brokuła
1 cebula
2 marchewki
oliwa z oliwek
sól, pieprz
oregano
czerwona papryka słodka
czerwona papryka ostra

ser żółty (wedle uznania)
zielone oliwki

Mleko podgrzać, aż będzie letnie. Drożdże pokruszyć, rozpuścić razem z cukrem w letnim mleku. Zagnieść z mąką, solą, jajkiem oraz masłem. Gotowe ciasto przykryć ściereczką o zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. W międzyczasie przygotować farsz: na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Cebulę posiekać, wrzucić na patelnię. Dodać pokrojone pieczarki, paprykę, pomidory, marchewkę i brokuł. Gdy warzywa będą już delikatnie podsmażone, dodać mięso oraz przyprawy. Smażyć na małym ogniu. Gotowy farsz odstawić do ostygnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, podzielić na dwie równe części. Jedną z nich rozwałkować, wyłożyć ciastem formę. Na ciasto wyłożyć farsz, posypać startym serem. Przykryć rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Wierzch udekorować oliwkami, można posypać jeszcze przyprawami. Ciasto piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 45 minut. Smacznego! ;-)

Tagged , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *