Ciasto, Deser, Kolacja, Śniadanie

Jednoporcjowy czekoladowy biszkopt z kokosem i bananem

Uwielbiam jednoporcjowe wypieki! Na dodatek takie, które zrobione są z samych zdrowych składników. Wtedy bez wyrzutów sumienia można zjeść takie ciasto na śniadanie, mieć zarazem posiłek nie tylko smaczny, ale też zdrowy, który naładuje energią na cały dzień ;-) Dzisiaj mam dla Was przepis na czekoladowy biszkopt przełożony masą kokosową, bananem, czekoladą i orzeszkami. Takie ciasto to oczywiście również opcja na deser! Możecie zjeść je w domu lub zabrać ze sobą na wynos. Jak kto lubi! ;-)

CZEKOLADOWY BISZKOPT Z MASĄ KOKOSOWĄ I BANANEM

Przepis (jedna porcja):

2 jajka
szczypta soli
60g mąki pszennej
10g kakao
40g ksylitolu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
syrop z porzeczki
masa kokosowa (u mnie gotowa, z puszki)
gorzka czekolada
orzeszki ziemne
1 banan
cynamon

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać żółtka, ksylitol, mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do formy (wyłożonej papierem do pieczenia). Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg). Piec przez około 30 minut, aż do „suchego patyczka”. Gotowy biszkopt wystudzić, wyjąć z foremki i przekroić na dwie części. Dolną część nasączyć sokiem z porzeczki, następnie przełożyć masą kokosową (ilość według uznania) i plasterkami z połowy banana. Przykryć drugą częścią czekoladowego ciasta. Wierzch posmarować jeszcze raz masą kokosową, ułożyć plastry banana, całość posypać cynamonem, startą czekoladą i pokruszonymi orzeszkami. Smacznego! ;-)

Tagged , , , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *