Ciasto, Deser, Śniadanie

Ciasto herbaciane

Ciasto z herbaty. Brzmi nieco dziwnie? Być może, ale uwierzcie – smakuje obłędnie! Idealne do popołudniowej herbatki, chociaż i do kawy się przecież nada! ;-) Jest wilgotne, puszyste i baaaaardzo aromatyczne. Herbaciany posmak idealnie komponuje się z tym gryczanym, który uzyskujemy dzięki mące gryczanej. Kawałek takiego ciasta idealnie sprawdzi się również jako słodkie śniadanie, w końcu do jego wykonania używamy wyłącznie zdrowych składników! To jak, spróbujecie? ;-)

CIASTO HERBACIANE

Przepis (prostokątna forma):

4 jajka
120g miodu
50ml oliwy z oliwek
100ml soku jabłkowego
1 (duże) jabłko
200ml naparu z herbaty
100g mąki ryżowej
400g mąki gryczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
płatki owsiane (do posypania)

Do dużej miski wbić jajka, dodać miód, oliwę z oliwek, ostudzony napar z herbaty, sok jabłkowy oraz starte na drobnej tarce jabłko. Wszystkie mokre składniki dokładnie wymieszać (lub zmiksować). Dodać przesianą mąkę ryżową i gryczaną, proszek do pieczenia i cynamon. Ponownie wymieszać (zmiksować), aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Gotową masę przelać do formy (u mnie natłuszczona i obsypana płatkami owsianymi/można wyłożyć ją papierem do pieczenia). Wierzch posypać płatkami owsianymi. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) i piec przez około 50 minut, aż do „suchego patyczka”. Gotowe ciasto wyjąć i ostudzić. Smacznego! ;-)

Tagged , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *