Ciasto, Deser

Blok czekoladowy

Znacie blok czekoladowy? Ja do niedawna znałam tylko teoretycznie, nie robiłam, nie jadłam, ale wiedziałam, ze istnieje.  Aż nagle spróbowałam i zadałam sobie pytanie „jak to możliwe, że tak długo żyłam bez tego smaku?!”. U mojego chłopaka w domu rodzinnym to tradycyjny przysmak świąteczny (ale nie tylko!). A jako, że Nowy Rok, postanowienia, to stwierdziliśmy, że… „a gdyby tak zdrowsza wersja?”. Bazując na tradycyjnym przepisie, jak pomyśleliśmy, tak zrobiliśmy. No i tak, wiem, że są zdrowsze rzeczy na świecie i na pewno mniej kaloryczne np.: zielona sałata, ale umówmy się, to ma być deser, dla mnie to takie comfort food, a w takiej formie na pewno jest i lżej i zdrowiej, a co najważniejsze dalej pysznie, może nawet pyszniej. Dlatego, koniecznie od razu przejdźcie do praktyki, w tym przypadku to prosta, szybka i przyjemna sprawa. Ale ostrzegam… Ten smak uzależnia! ;-)

BLOK CZEKOLADOWY wersja fit

500g mleka w proszku
3 łyżki kakao
opakowanie budyniu śmietankowego
1,5 szklanki ksylitolu
1/2 szklanki wody
1 kostka masła
bakalie: tutaj mieszanka studencka

Mleko w proszku, kakao i budyń przesiać przez sitko, dokładnie wymieszać. W garnku rozpuścić masło, cukier i wodę. Kiedy masło będzie już rozpuszczone, wlać zawartość garnka do suchych składników, bardzo szybko wymieszać (najlepiej mocnym mikserem, u mnie: robot planetarny), pod koniec dodać jeszcze bakalie. Gotową masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Gotowy blok kroić w plastry/kostki. Smacznego! ;-)

Tagged , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *