Ciasto, Deser

Kokosowy jagielnik

Kochani, jeśli jesteście fanami zdrowych deserów, a kasza jaglana, daktyle i mleczko kokosowe są produktami, które zawsze macie w kuchennych szafkach – ten kokosowy jagielnik na owsianym spodzie z polewą z daktylowego karmelu oraz posypką orzechową jest ciastem, które bez wątpienia pokochacie! Oto moja kolejna (pyszna!) wariacja na temat ciast z kaszy jaglanej, zwanych też jagielnikami bądź bezsernikami lub wprost – wegańskimi sernikami. Jestem ich ogromną fanką, smakują wybornie i wspaniale odzwierciedlają smak sernika. I do tego są bardzo zdrowe, w zależności oczywiście od składu i dodatków. Dzisiejsze połączenie smaków jest idealne, konsystencja sprawia, że ciasto rozpływa się w ustach i po zjedzeniu jednego kawałka ma się od razu ochotę sięgnąć po następny. Łapcie przepis i do dzieła!

KOKOSOWY JAGIELNIK
z daktylowym karmelem

Przepis (tortownica):

• 1 szkl. płatków owsianych
• 1/2 kostki masła
• 50g miodu

• 2 szkl. kaszy jaglanej
• puszka mleczka kokosowego (400ml)
• 2 szkl. wody
• 2 szkl. mleka
• 1 szkl. wiórków kokosowych
• 2 banany
• łyżka cynamonu

• 1 szkl. daktyli
• 2 łyżki masła orzechowego
• szczypta soli
+ woda (do zamoczenia daktyli)

posypka z orzeszków ziemnych (niesolonych)

Daktyle wsypać do miski i zalać wrzątkiem. W rondelku rozpuścić masło razem z miodem, dodać płatki owsiane, wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć na spód tortownicy. Włożyć do lodówki. Przygotować masę jaglaną: kaszę jaglaną przepłukać wodą, wsypać do garnka, prażyć przez kilka minut, dodać wiórki kokosowe, zalać wodą, mlekiem oraz mleczkiem kokosowym. Kaszę gotować pod przykryciem, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Po około 15 minutach kasza powinna być gotowa (gęsta). Zdjąć z ognia, dodać banany, cynamon, całość zblendować na gładką masę. Masę jaglaną przełożyć na schłodzony spód owsiany. Wstawić do piekarnika na około 20 minut (termoobieg, 180 stopni).
Wyjąć z piekarnika, ostudzić, włożyć do lodówki (najlepiej na całą noc). Czas przygotować karmel: daktyle odsączyć z wody, zblendować z solą i masłem orzechowym. Schłodzony jagielnik wyjąć z lodówki, na wierzch wyłożyć karmel, całość posypać orzeszkami. Smacznego!

Tagged , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *