Ciasto, Deser, Śniadanie

Pierniczkowy serniczek

Grudzień w pełni, Święta coraz bliżej, więc w kuchni rządzą zimowe smaki! Uwielbiam wszystko, co pierniczkowe! Dlatego dzisiaj mam dla Was coś właśnie w pierniczkowych klimatach – sernik! A właściwie serniczek, idealny na śniadanie dla dwóch osób lub dla jednej – na dwa poranki ;-) Doskonale sprawdzi się o poranku, ale idealny będzie też na deser, do popołudniowej kawy, czy też kubka gorącej czekolady – jak kto lubi! ;-)
Podałam go z masłem orzechowym, cynamonem i mandarynką. Efekt? Przekonajcie się sami! ;-)

PIERNICZKOWY SERNI(CZE)K

Przepis (2 porcje):

2 serki wiejskie
2 jajka
4 łyżki mąki owsianej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka przyprawy do piernika
60g miodu
+ masło orzechowe, mandarynka do podania

Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzałka góra-dół). Serki wiejskie zmiksować z jajkami, mąką owsianą, cynamonem, kakao, przyprawą do piernika oraz miodem. Serową masę przelać do foremki (wyłożonej papierem do pieczenia). Wstawić do piekarnika. Piec przez około 30 minut. Gotowy sernik ostudzić. Podawać polany masłem orzechowym i udekorowany mandarynką. Smacznego!

Tagged , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *