Czasy, jakie mamy, każdy wie. Sposobów na radzenie sobie z obecną sytuacją jest wiele. Jednym z moich jest gotowanie i pieczenie; jeszcze więcej czasu w kuchni, niż na co dzień ;-) Ostatnio usłyszałam takie zdanie: „od Ciebie zależy, czy z kwarantanny wyjdziesz, czy się wytoczysz” ; dlatego gotowanie i pieczenie – jestem na TAK, ale pamiętajmy o tym, by było nie tylko smacznie, ale też zdrowo! Dzisiaj mam dla Was pyszny torcik owsiany, z kokosowo-czekoladowym kremem i owocami. Cieszy podniebienie, cieszy oko: torcik jest smaczny i piękny ;-)
TORCIK OWSIANY Z OWOCAMI
Przepis (tortownica o średnicy 28cm):
Spód:
• 200g masła
• 400g płatków owsianych górskich
• 150g miodu
• 100g mąki owsianej
Krem:
• 500g serka mascarpone
• 400ml mleczka kokosowego
• tabliczka gorzkiej czekolady
• 2 dojrzałe banany
+ ulubione owoce: truskawki, kiwi, ananas, kaki, jabłko, banan
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (termoobieg). W rondelku rozpuścić masło z miodem. Dodać płatki owsiane i mąkę owsianą. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać. Ciastem wylepić dno tortownicy. Wstawić do piekarnika i piec przez około 20 minut. Po tym czasie wyjąć i wystudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Mleczko kokosowe ubić, dodać serek mascarpone, rozpuszczoną czekoladę i banany. Całość zmiksować, aż uzyskamy jednolitą masę. Gotowy krem wyłożyć na gotowy, ostudzony spód owsiany. Udekorować owocami. Wstawić do lodówki na kilka godzin/na całą noc.