Deser, Śniadanie

Pierniczkowe pancakes

Nareszcie w kalendarzu i za oknem grudzień! Wierzę, że ta końcówka roku wynagrodzi nam wszystkie niedogodności ostatnich miesięcy. Kiedy tylko zbliża się zima nachodzi mnie od razu ochota na rozgrzewające potrawy. Piernikowe pancakes do takich właśnie się zaliczają. Nie dość, że obłędnie pachną z samego rana to jeszcze sprawiają, że poczujecie się od razu cieplej. Pyszne, puszyste, idealne na grudniowe śniadanie!

PIERNICZKOWE PANCAKES

Przepis (jedna porcja):

2 kopiate łyżki mąki owsianej
2 kopiate łyżki mąki gryczanej
1 duże jajko
100-150ml mleka
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 banan
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masło (do smażenia)
jogurt naturalny
orzechy nerkowca
owoc granatu

W misce rozgnieść banana, wbić jajko, wlać mleko, całość dokładnie wymieszać (lub zmiksować). Dodać suche składniki: mąkę owsianą, mąkę gryczaną, kakao, cynamon, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Wszystko ponownie wymieszać, tak aby powstała gładka masa. Na patelni rozgrzać masło. Ciasto nakładać na patelnię za pomocą łyżki i smażyć okrągłe placuszki, kilka minut z każdej strony, aż do zarumienienia (na małym ogniu). Gotowe pancakes przełożyć na talerz. Podawać z jogurtem naturalnym, orzechami nerkowca i ziarenkami granatu. Smacznego! ;-)

Tagged , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *