Co zrobić z nadmiarem bananów? Jest tylko jedna słuszna opcja – chlebek bananowy! To jedno z tych ciast, które posmakuje każdemu ;-) Idealne na deser, ale również na śniadanie, bo taki chlebek to samo zdrowie! Moja propozycja to dwie kromki chlebka podane z masłem orzechowym, serkiem wiejskim, jabłkiem i cynamonem. Palce lizać, serio!
CHLEBEK BANANOWY
Przepis (bochenek chlebka):
• 5 dojrzałych bananów
• 250g twarogu półtłustego
• 200ml mleka
• 400g mąki ryżowej
• 2 łyżki cynamonu
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 100g rozpuszczonego masła
Banany umieścić w misce, rozgnieść za pomocą widelca razem z rozpuszczonym masłem. Dodać twaróg, mleko, cynamon, proszek do pieczenia oraz mąkę; całość wymieszać/zmiksować na gładką masę. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (termoobieg). Masę przelać do formy (wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej masłem). Wstawić do piekarnika. Piec przez około 40 minut, aż do „suchego patyczka”.
Gotowy chlebek ostudzić. Moja propozycja podania: ukroić dwie kromki chlebka, posmarować masłem orzechowym. Podawać z plasterkami jabłka oraz serkiem wiejskim. Smacznego! ;-)
1 thought on “Chlebek bananowy”