Kolacja, Śniadanie

Grzanki z pieczoną dynią, serem owczym i orzechami

Dynia jest niezaprzeczalną królową jesieni i ja też, przyznaję, nie mogę się jej oprzeć! ;-) Właściwie to nawet nie próbuję… A takie grzanki z pieczoną dynią to kwintesencja jesieni na talerzu. Słoneczne, kojące, ze szpinakiem, owczym serem i orzechami. Wyśmienicie smakują i gwarantują dobry humor bez względu na to, jaka akurat jest ta nasza jesień za oknem – ciepła i złocista, czy nieco pochmurna i deszczowa.

GRZANKI Z PIECZONĄ DYNIĄ,
serem owczym i orzechami

Przepis (2 grzanki):

2 kromki chleba (u mnie: żytni)
szpinak
ser owczy
kilka plastrów dyni
masło orzechowe
orzechy nerkowca
sól, pieprz

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (termoobieg). Na chleb wyłożyć liście świeżego szpinaku, przykryć plasterkami sera białego i kawałkami pieczonej dyni. Posypać solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika na około 15-20 minut, aż grzanki będą chrupiące, a dynia miękka. Gotowe grzanki wyjąć, polać masłem orzechowym, obsypać posiekanymi nerkowcami, solą oraz pieprzem.

Tagged , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *