Ręka w górę, kto kocha cynamon równie mocno, co ja!? Osobiście mogłabym cynamon dodawać wszędzie. Serio! Do wszystkiego, co słodkie; do sosu pomidorowego dla podbicia smaku; opcji jest naprawdę wiele! Dlatego sama sobie się dziwię, czemu tak późno zabrałam się za przygotowanie cynamonek, czyli słodkich bułeczek drożdżowych z nadzieniem mocno cynamonowym, mocno maślanym, mocno słodkim. Ich przygotowanie jest banalnie proste, a ten smak… A zresztą! Zróbcie i przekonajcie się sami! Bułeczki rozpływają się w ustach ;-)
CYNAMONKI
Przepis:
Ciasto:
• 250ml mleka
• 600g mąki pszennej
• 150g cukru
• 100g rozpuszczonego masła
• 30g świeżych drożdży
• łyżeczka soli
• 2 (duże) jajka
Nadzienie:
• 150g masła
• 100g cukru trzcinowego
• 3 łyżki cynamonu
Drożdże wymieszać z cukrem, trzema łyżkami ciepłego mleka i jedną łyżką mąki. Tak przygotowany zaczyn odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Pozostałe mleko podgrzać, rozpuścić w nim masło. Wyrośnięty zaczyn przełożyć do dużej miski, stopniowo dodawać resztę mąki, ciepłe mleko z masłem oraz jajka. Wyrobić ciasto (wyrabiać przez około 10 minut). Gotowe ciasto przykryć ścierką, odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Przygotować nadzienie: masło utrzeć z cukrem i cynamonem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm, następnie wysmarować masą cynamonową. Ciasto zwinąć w formę „ślimaka” i pokroić na mniejsze krążki. Bułeczki przełożyć na blachę i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Piec około 7–8 minut w temperaturze 200 stopni (termoobieg).