Deser, Śniadanie

Tosty francuskie z bananem, śliwką, masłem orzechowym

Na nowo odkryłam dzisiaj tosty francuskie! Kiedyś moje ulubione śniadanie, poszło jakoś w zapomnienie, aż dzisiejszego poranka zauważyłam, że pieczywo, które mamy, jest już nieco czerstwe. Od razu w głowie pojawiła mi się myśl: „czas na tosty francuskie!”. I był to strzał w dziesiątkę! Uwielbiam je zarówno w wersji wytrawnej, jak i w słodkiej. Dzisiaj padło na tą drugą opcję – podałam z bananem i śliwką, które wcześniej podsmażyłam na patelni z miodem i masłem orzechowym. Cóż, nie będę się rozpływać nad ich smakiem, bo mogłabym to robić godzinami… Spójrzcie po prostu na te zdjęcia, pomyślcie o tym połączeniu smaków i smażcie! ;-) Gwarantuję Wam – nie pożałujecie!

TOSTY FRANCUSKIE
z bananem, śliwką i masłem orzechowym

Przepis (jedna porcja):

3 kromki chleba tostowego (lub dowolny inny chleb)
1 jajko
2 łyżki mleka
1 łyżeczka cukru kokosowego
szczypta soli
łyżka masła
serek wiejski
1/2 banana
2 śliwki
łyżka masła orzechowego
łyżka miodu

Jajko wbić do miski, wymieszać z mlekiem, cukrem kokosowym, szczyptą soli. Na patelni rozpuścić masło. Każdą kromkę chleba zamaczać z obu stron w jajecznej masie i układać na rozgrzanej patelni – kromki smażyć z obu stron na złoty kolor. Na drugiej patelni rozpuścić masło orzechowe z miodem, dodać pokrojone w plasterki śliwki i banana. Karmelizować przez kilka minut. Gotowe tosty przełożyć na talerz, podawać z serkiem oraz owocami z masłem orzechowym.

Tagged , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *