Ciasto, Deser, Śniadanie

Gryczane ciasto marchewkowe

Były już marchewkowe placuszki na śniadanie, przyszedł czas na marchewkowy deser – pyszne korzenne ciasto z kokosowym kremem! Wilgotne, mięsiste, szybkie do wykonania – wystarczy tylko wymieszać ze sobą wszystkie składniki i gotowe! Wierch ciasta posmarowałam kokosowym kremem z serków wiejskich. Do ciasta wykorzystałam mąkę gryczaną, a więc jest nie tylko smacznie, ale też (jak zawsze!) zdrowo ;-)

GRYCZANE CIASTO MARCHEWKOWE
z kremem kokosowym

Przepis (tortownica):

2-3 marchewki
1,5 szkl. mąki gryczanej
4 jajka
1 banan
100g oleju kokosowego
150g miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika

+ krem: 2x serek wiejski, 1szkl. wiórek kokosowych

Piekarnik nagrzać do 180 stopni (termoobieg). Banana wkroić do miski, rozgnieść za pomocą widelca. Dodać startą (na tarce o drobnych oczkach) marchewkę. Wbić jaja, dodać olej kokosowy, miód, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, kakao, kardamon i przyprawę do piernika. Wszystko dokładnie wymieszać, aż uzyskamy jednolitą masę. Gotową masę przelać do tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia/natłuszczonej). Wstawić do piekarnika, piec przez około 50-60min, aż do „suchego patyczka”. Gotowe ciasto wyjąć i ostudzić. Przygotować krem kokosowy: serki wiejskie zblendować z wiórkami kokosowymi. Gotowym kremem wyłożyć wierzch ciasta.

Tagged , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *