Deser, Śniadanie

Marchewkowe pancakes

Jeśli lubicie ciasto marchewkowe to koniecznie musicie spróbować tych marchewkowych placuszków z cynamonem i wanilią! Dzisiaj polecam Wam podać je z bananem i konfiturą jagodową. Są absolutnie przepyszne na jesienny deser, czy też słodkie śniadanie. A właściwie to takie pomieszane smaki, niby już jesienne, jednak smak jagodowej konfitury sprawia, że myślami wracamy do ciepłych letnich dni. Placuszki wychodzą niezwykle delikatne, puszyste i wilgotne.

MARCHEWKOWE PANCAKES

Przepis (jedna duża porcja):

• 120g mąki (u mnie mieszanka jaglanej i owsianej)
• 1 marchewka
• łyżeczka kakao
• łyżeczka cynamonu
• łyżeczka proszku do pieczenia
• 1/2 banana
• łyżka miodu
• 1 jajko
• 50ml mleka
• 50ml oleju kokosowego

+ banan, konfitura z jagód, wiórki kokosowe

Marchewkę zetrzeć na małych oczkach. Banana rozgnieść widelcem, dodać do marchewki, wymieszać. Dodać mąkę, kakao, cynamon, proszek do pieczenia, jajko, mleko, olej kokosowy, miód. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać. Rozgrzać patelnię (w razie potrzeby natłuścić). Za pomocą łyżki nakładać ciasto na patelnię, placki smażyć z obu stron, aż się zarumienią. Gotowe placuszki przełożyć na talerz. Podać z bananem, konfiturą jagodową, posypane wiórkami kokosowymi.

Tagged , , , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *