Ciasto, Deser

Sernik dyniowy

Jesień, jesień, jaka pyszna ta jesień! Co roku szaleję na punkcie dyni! Tym razem nie jest inaczej! ;-) Co mam dla Was dzisiaj? Sernik dyniowy na czekoladowym biszkoptowym spodzie, obficie obsypany cynamonem i kakao. Wierzcie mi, sernik z dodatkiem dyni to wspaniały, aksamitnie kremowy i słodki deser, który bez wątpienia posmakuje każdemu! Prosty do upieczenia i pyszny!  Dzięki dodatkowi dyni sernik nabiera pięknej pomarańczowej barwy i aromatu. 

SERNIK DYNIOWY

Przepis (tortownica):

Spód:
120g mąki jaglanej
2 łyżki kakao
2 jaja
140ml mleka
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
300g upieczonej dyni
1kg zmielonego twarogu
200g jogurtu naturalnego
3 jaja
1 budyń śmietankowy
50g mąki jaglanej
150g miodu
1 łyżeczka cynamonu
łyżka startej skórki z pomarańczy

kakao
cynamon

Dynię upiec (wystarczy ją pokroić w kawałki, jeśli jest potrzeba obrać ze skórki, piec w piekarniku, aż do miękkości). Upieczoną dynię wystudzić, następnie zblendować na gładką masę. Przygotować spód: wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać; uzyskaną gładką masę wlać do tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia/wysmarowanej tłuszczem), wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piec przez około 20 minut. W tym czasie przygotować masę serową: do puree z dyni dodać drobno startą skórkę z pomarańczy, zmielony twaróg oraz serek wiejski; zmiksować. Dodać miód, mąkę jaglaną, budyń, kakao, cynamon oraz jaja i ponownie zmiksować. Z piekarnika wyjąć spód, delikatnie ostudzić i wlać masę serową. Wierzch obficie obsypać cynamonem i kakao. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez około 70 minut. Po tym czasie sernik wyjąć, ostudzić. Smacznego! ;-)

Tagged , , , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *