Deser, Śniadanie

Owsiane pancakes z gruszką

Niezwykle puszyste, delikatne i wspaniale nadają się zarówno na leniwe weekendowe śniadania, jak i na te nieco szybsze, w tygodniu, by zdobyć siły na cały dzień pełen nowych wyzwań. Oczywiście w jesiennym klimacie. Czekoladowe, ze skyrem naturalnym, mleczkiem kokosowym, gruszką i orzechami nerkowca. Wierzcie mi, bardzo udane połączenie smaków! Placuszki nasycą Was na długi czas; zrobione z mieszanki mąki owsianej oraz jaglanej, w związku z czym są nie tylko pyszne, ale też (jak to u mnie zazwyczaj bywa) bardzo zdrowe! I cieszą oko! Tylko na nie spójrzcie … ;-) Nic, tylko smażyć i zajadać ;-)

OWSIANE PANCAKES
z gruszką, mleczkiem kokosowym i orzechami

Przepis (około 16 placuszków):

• 150g mąki owsianej
• 30g mąki jaglanej
• 2 jajka
• 150ml mleka
• łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżka kakao
• 50g rozpuszczonego masła

+ skyr naturalny, mleczko kokosowe, gruszka, cynamon, orzechy nerkowca

Mąkę owsianą i jaglaną przesiać do miski. Dodać proszek do pieczenia i kakao. W osobnej misce roztrzepać jajko z mlekiem i ostudzonym, rozpuszczonym masłem. Suche składniki połączyć z mokrymi, dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy. Patelnię rozgrzać (jeśli nie jest teflonowa – wysmarować delikatnie tłuszczem). Za pomocą łyżki nakładać ciasto. Placuszki smażyć na małym ogniu przez 2-3 minuty z obu stron. Gotowe przełożyć na talerz. Podawać ze skyrem naturalnym, plasterkami gruszki, delikatnie oblane mleczkiem kokosowym, obsypane orzeszkami i cynamonem.

Tagged , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *