Śniadanie

Czekoladowe placki z figą i jabłkiem

Ten przepis na placuszki jest chyba moim ulubiony, bo nie dość, że jest totalnie banalny, to jeszcze przepyszny i pełny zdrowia. Można potraktować go jako przepis podstawowy i eksperymentować z dowolnymi owocami! Polecam smażyć je na dobrej patelni z nieprzywierającą powłoką, a najlepiej dodać odrobinę tłuszczu bezpośrednio do ciasta. Dzisiaj mam dla Was propozycję baaardzo jesienną!
Ale nie sposób przechodzić obojętnie obok tego, co możemy już dostać w sklepie – wczesne jabłuszka, słodziutkie świeże figi! Świetnym dodatkiem do tych placków jest też syrop klonowy lub miód. Placki wychodzą bardzo mocno czekoladowe, co wspaniale współgra ze słodkimi dodatkami.

CZEKOLADOWE PLACUSZKI
ze świeżą figą i jabłkiem

Przepis (jedna porcja):

• 20g kakao
• 30 g mąki owsianej
• 2 łyżki płatków owsianych
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 jajko
• 50 g maślanki
• 1/2 banana
• łyżeczka masła
• cynamon
• do podania: skyr, świeża figa, jabłko, syrop klonowy/miód

Banana zblendować. Wymieszać z maślanką, jajkiem, płatkami owsianymi, mąką owsianą, proszkiem do pieczenia i jajkiem. Na patelni rozpuścić masło. Na rozgrzaną patelnię za pomocą łyżki wykładać ciasto, smażyć okrągłe placuszki. Gotowe przełożyć na talerz. Podawać ze skyrem, świeżą figą i jabłkiem; oblane syropem klonowym/miodem; posypane cynamonem.

Tagged , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *