Koktajle

Koktajl borówkowo-migdałowy

Dzisiaj pierwsze skrzypce grają borówki! Trzeba korzystać, póki jeszcze z nami są! Dzięki zawartości witaminy C oraz innych przeciwutleniaczy borówki charakteryzują się działaniem przeciwzapalnym. Dlatego taki koktajl mocno wpływa na zwiększenie odporności! A to ważne, szczególnie teraz, gdy zbliżają się jesienne, chłodniejsze dni. Polecam Wam użycie mleka orzechowego, u mnie: migdałowe; to połączenie jest niezwykle udane! A jeszcze zobaczcie ten kolor … nie sposób przejść obojętnie obok tego koktajlu! ;-)

KOKTAJL BORÓWKOWY z orzechami

Przepis (jedna porcja):

• 100g borówek
• 200ml mleka migdałowego
• garść migdałów/innych orzechów

Migdały wsypać do miseczki i zalać wrzącą wodą. Odstawić na około 15 minut. Po tym czasie łupinka powinna być lekko pomarszczona. Migdały odcedzić na sitku, przelać zimną wodą, a następnie „obrać” – wystarczy naciskać na węższą stronę, a migdał powinien wyskoczyć ze skórki. Obrane migdały wrzucić do blendera, zalać mlekiem migdałowym, dodać borówki. Całość zblendować na najwyższych obrotach. Gotowy koktajl przelać do szklanki. Można podawać od razu lub po schłodzeniu.

Tagged , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *