Deser, Śniadanie

Owsianka a’la Twix

Kochani, no muszę przyznać, że z tej owsianki jestem wyjątkowo dumna! Na śniadanie albo na deser! Na ciepło lub na zimno, chociaż przy obecnych upałach polecam Wam ją w tej drugiej wersji. Owsianka a’la Twix ;-) Posmakuje każdemu, kto kocha tego słynnego batona! Owsianka, nie licząc tego malutkiego ciastka ;-) jest jego zdrową wersją. Śmietankowa owsianka, polewa karmelowa (karmel z daktyli to serio mistrzostwo świata!), gorzka czekolada i na wierzchu „wisienka na torcie” twixowe ciasteczko! Istne śniadanie mistrzów!

OWSIANKA A’LA TWIX

Przepis (jedna porcja):

40g płatków owsianych
1 łyżka budyniu śmietankowego
(bez cukru)
250ml mleka

garść suszonych daktyli
łyżka masła orzechowego
50ml śmietanki
szczypta soli

kilka kostek gorzkiej czekolady
ciasteczko a’la twix

Płatki owsiane wsypać do rondelka, dodać budyń, zalać mlekiem. Gotować przez kilka minut, cały czas mieszając, aż owsianka zgęstnieje. Gotową przelać do miseczki. Owsianka w tym czasie ostygnie, a my możemy przygotować karmel. Daktyle wrzucić do rondelka, zalać wodą, zagotować, aż zmiękną. Odsączyć, zblendować z masłem orzechowym, śmietanką i solą na gładką, jednolitą masę. Gotowym karmelem możemy polać naszą owsiankę. Na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę. Całość uwieńczyć ciasteczkiem a’la twix ;-) Można od razu podawać lub dodatkowo schłodzić w lodówce.

Tagged , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *