Ciasto

Ucierane ciasto z borówkami

Idealne ciasto na lato! Proste i szybkie w wykonaniu, a do tego smakuje wakacjami! Słodkimi borówkami i jabłkiem. Ciężko poprzestać na jednym kawałku. Jest lekko wilgotne, mięciutkie i delikatne w smaku. Bosko smakuje jeszcze na ciepło i zazwyczaj przynajmniej połowa znika jeszcze, zanim zdąży wystygnąć…. ;-) Dla mnie takie ciasto to dodatkowo smak dzieciństwa, wakacji na wsi z babcią i dziadkiem, za którymi co lato tak mocno tęsknię. Pamiętam, jak dziadek chodził do lasu i wracał z kubłem zebranych borówek, które od razu przejmowała babcia. Były borówki zasypane cukrem, były pierogi na słodko i było właśnie takie ciasto … ;-)

CYNAMONOWE CIASTO UCIERANE
z borówkami i jabłkiem

Przepis (podłużna blacha):

• 200g mąki pszennej
• 2 łyżki cynamonu
• 30g mąki ziemniaczanej
• łyżeczka proszku do pieczenia
• 3 duże/4 mniejsze jajka
• 150g masła
• 50g jogurtu naturalnego
• 150g drobnego cukru
• borówki
• jabłka

Piekarnik nagrzać do 180 stopni (termoobieg). W misce zmiksować masło z cukrem, aż do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dodawać jajka, cały czas miksując. Następnie dodać jogurt naturalny, dosypać mąkę pszenną, ziemniaczaną, cynamon, proszek do pieczenia. Całość dokładnie ze sobą wymieszać. Formę na ciasto wysmarować masłem, obsypać bułką tartą. Wlać ciasto. Na wierzch wsypać borówki i pokrojone w kostkę (obrane!) jabłko/a. Wstawić do piekarnika. Piec przez około 50 minut.

Tagged , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *