Śniadanie

Chleb owsiano-orkiszowy!

Upiekłam chleb raz i koniec, totalnie przepadłam! Już mnie więcej w piekarni nie zobaczą ;-) Pieczenie chleba ma same zalety! Jest proste, szybkie, ciepłym chlebem pachnie w całym domu, smakuje on obłędnie, można przy tym do woli kombinować ze składnikami i świetnie się w kuchni bawić, a jaka jest dumna, gdy zajadasz się na śniadanie kanapkami ze świadomością, że ten chleb, ten smak … to właśnie Twoja zasługa ;-)

CHLEB OWSIANO-ORKISZOWY

• 350g mąki owsianej
• 150g mąki orkiszowej
• 400ml letniej wody
• 1 łyżka sody oczyszczonej
• 1 łyżeczka soli
+ do posypania: płatki owsiane

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (termoobieg). Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Całość dokładnie wymieszać (na wolnych obrotach). Gotowe ciasto przełożyć do formy na chleb, wierzch wyrównać, obsypać płatkami owsianymi. Wstawić do piekarnika. Piec przez około 30-40 minut.

Tagged , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *