Ciasto, Deser

Kokosowy sernik na zimno z musem czereśniowym

Lato oficjalnie jest już z nami, więc to idealny moment na pierwszy w tym roku sernik na zimno! Dzisiaj mam dla Was wersję kokosową, z musem czereśniowym i orzeszkami. Jest pysznie i lekko! Oczywiście, jak to u mnie, jest też zdrowo ;-) Kokosowy smak puszystej masy wspaniale komponuje się z lekko kwaskowatymi owocami. Dodatkowo sernik robi się niesamowicie szybko, a jeszcze szybciej znika z lodówki. Koniecznie wypróbujcie!

KOKOSOWY SERNIK NA ZIMNO
z musem czereśniowym i orzeszkami

Przepis (mała tortownica):

• 3 serki wiejskie
• 1 skyr naturalny
• 3 łyżki pasty kokosowej
(u mnie od KruKam)
• 100g wiórków kokosowych
• 1,5 łyżki żelatyny
• 200ml ciepłej wody

• mus/dżem z czereśni
• orzeszki ziemne

Serki wiejskie i skyr naturalny zblendować na gładką masę. Dodać pastę kokosową, wiórki kokosowe oraz rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę. Całość jeszcze raz ze sobą dokładnie zmiksować – mamy uzyskać masę o jednolitej konsystencji. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą. Wylać masę, wyrównać wierzch. Boki obsypać posiekanymi orzeszkami, na środek wyłożyć mus z czereśni. Wstawić do lodówki (na minimum kilka godzin). Po tym czasie sernik stężeje i jest gotowy do jedzenia. Smacznego! ;-)

Tagged , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *