Deser, Śniadanie

Owsiane placuszki z kremem czekoladowym, truskawkami, bananem

Placki owsiane to idealne rozwiązanie na zdrowe i pożywne śniadanie. Przepis jest niezwykle prosty, wystarczy zmiksować wszystkie składniki i usmażyć. Placuszki można podawać ze świeżymi owocami, miodem, dżemem lub syropem klonowym – tak naprawdę ze wszystkim, na co tylko mamy aktualnie ochotę. Są bardzo sycące i długo po ich zjedzeniu nie czuje się głodu, dodatkowo są źródłem cennych składnikach zawartych w składnikach. U mnie dzisiaj w wersji letniej – sezon na truskawki w pełni, więc nie mogło ich tutaj zabraknąć! Do tego domowa (zdrowa) „nutella” oraz banan. Wierzcie mi, lepszego połączenia nie znajdziecie ;-)

PLACUSZKI OWSIANE z czekoladowym kremem, truskawkami i bananem

Przepis (3 placki):

• 3 łyżki płatków owsianych
• 3 łyżki mąki owsianej
• 1 łyżka miodu
• 100g jogurtu naturalnego
• 1 (duże) jajko
• szczypta cynamonu
• łyżeczka masła (do smażenia)

krem czekoladowy:
• dojrzały banan
• 2 łyżki kakao

+ truskawki, plastry banana

Płatki owsiane wymieszać z mąką owsianą i cynamonem. Dodać miód, jogurt naturalny, jajko. Całość dokładnie ze sobą wymieszać, aż uzyskamy jednolitą masę. Na małej patelni rozpuścić masło, smażyć placki, po kilka minut z każdej strony, aż się zarumienią. W tym czasie przygotować krem czekoladowy: banana zblendować z kakao (ma mieć gładką konsystencję). Gotowe placki przełożyć na talerz, jeszcze ciepłe podawać z kremem, truskawkami i bananem. Smacznego! ;-)

Tagged , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *