Deser, Śniadanie

Piernikowe gofry

Oto jest, mój ulubiony miesiąc w roku! Grudzień! Miesiąc, który tak pięknie pachnie cynamonem i przyprawą do piernika, gorącą herbatą z cytryną, grzanym winem, pomarańczą i goździkami. Miesiąc, w którym dom jest tak wyjątkowo ciepły, tak wyjątkowo przytulny, i taki piękny, bo choinka, bo światełka. Miesiąc, w którym bezkarnie można leżeć pod kocem cały dzień, słuchać świątecznych piosenek na zmianę z oglądaniem świątecznym filmów, popijając przy tym gorące kakao i zajadając się korzennymi ciasteczkami. Miesiąc, w którym za zewnątrz mróz, ale za to w sercu gorąco.

„Tymczasem przyszedł grudzień. Kocham grudniowe poranki, pierwsze przymrozki, żałosne drzewa bez liści. Każdy miesiąc cieszy mnie z innych przyczyn, ale tylko grudzień – wzrusza.” 
Krystyna Siesicka

Pierwszy dzień grudnia uczciliśmy pysznymi piernikowymi goframi. Podane z serkiem, domową konfiturą śliwkową od mamy, bananem i gruszką. Do tego mocno oprószone cynamonem. Mniam! 

PIERNIKOWE GOFRY

Przepis (8 sztuk):

• 300g mąki ryżowej
• 100g ksylitolu
• 4 jajka
• 200ml mleka
• 20g masła
• szczypta soli
• 2 łyżki kakao
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1 łyżeczka przyprawy do piernika
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
+ ulubione dodatki do dodania, u mnie:
serek wiejski, konfitura śliwkowa, banan, gruszka, cynamon

Rozgrzać gofrownicę. Rozpuścić masło. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę. W osobnej misce ubić żółtka z ksylitolem. Dodać mąkę, mleko, rozpuszczone masło, kakao, cynamonem, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia. Zmiksować na gładką masę. Do masy dodać ubite białka i delikatnie wymieszać (!) drewnianą łyżką. Z masy piec gofry. Powinno wyjść osiem sztuk. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Tagged , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *